mandag 8. oktober 2012

Opp Kjosdalen langs Storevann til Bispetjønn

En fin dag; litt kald vind, men sol. Jeg fulgte blåløypa fra demningen ved Storevann. Skogbunnen var dekket av gule, røde og brune blader og vinden gjorde at det stadig falt nye.

Stien svingte etterhvert vekk fra Storevann, det gikk litt opp og ned, over noen åser og langs urer og myrer. Jeg var kommet inn i Svingervann Naturvernområde. Det var mye løvtrær, for det meste varmekjære arter. På bakken var det i hovedsak blåbærlyng, røsslyng og moser. På tross av at det har regnet ganske mye i det siste var det ikke så mye sopp å finne. Det var heller ikke så fuktig i skogbunnen som jeg hadde forventet, muligens fordi det har blåst mye og dermed har fuktigheten tørket opp.

Det er lite fugler å se, men jeg så noen meiseflokker. Meiseflokkene streifer rundt i skogene på denne tiden av året. De hamstrer mat til vinteren og bruker sprekker i barken, hulrom under barken o.l. til å gjemme insekter, edderkopper og annen føde i. Flokkene jeg kom over i dag bestod for det meste av spettmeis(er), blåmeiser, kjøttmeiser og lauvmeiser eller granmeiser. De små fjærballene er vanskelige å se når de hopper rundt i trærne, men de avslører seg med sine lokketoner. Spettmeisene er noen "tøffinger" der de klatrer ned trestammene med hodet først. De finner insekter o.l. på undersiden av barkflak der ingen andre meiser (fugler) oppdager maten. Meiseflokkene er artige å observere: de forskjellige artene deler på treet når de opptrer sammen i flokk. Kjøttmeis, blåmeis, trekryper og spettmeis deler på stammen og de innerste delene av greinene, mens de mindre artene, svartmeis,  lauvmeis / granmeis, toppmeis og fuglekonge deler på greina. På denne måten konkurrerer de ikke om hamstringsplassene og maten. De vil også kunne oppdage fare fortere når de er i flokk, for det vil alltid være noen som er oppmerksomme og som kan varsle de andre hvis det skjer noe.

Ved et par anledninger fløy det en / et par ravn over med sin dype røst / sitt gjenkjennende kråkelignende "kra - kra" eller "korp - orp".

Og en flokk som kunne minne om korsnebb fløy over skogen i det fjerne.

Matpakke, men ingen kaffe. Neste gang jeg tar en så lang tur skal jeg ha med mer turmat og skikkelig godt med kaffe!

https://maps.google.com/?ll=58.115752,7.937365&spn=0.026431,0.077162&t=m&z=14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar