fredag 10. oktober 2014

Skogstur - hvor bor beveren?

Deilig å komme seg ut igjen! Med kart og litt mat benyttet jeg anledningen mens det enda var oppholdsvær og ganske mildt i lufta. Bekkene klukket høylydt; store som de var etter alt regnet som har kommet de siste dagene.

En gammel beverhytte ved et vann.  Det så ikke ut til at den var i bruk nå. Og det var ingen ferske spor etter bever i området. Blåbærlyng og furu dominerer. Litt bjørk. Men lite eller ingenting av trær som beveren er spesielt glad i.

En svartspett (Dryocopus martius) ble hørt på avstand. Det er like artig å høre denne flotte og staselige fuglen som streifer mye rundt på denne tiden av året.
Meiseflokker med bl. a. toppmeiser (Lophophanes cristatus, tidlegare Parus cristatus), kjøttmeiser (parus major) og fuglekonger (Regulus regulus). Disse fuglene streifer også mye nå i disse dager og hamstrer mat i furutrærne.
Troster som skremt fôr opp fra buskene. Mest svarttrost (Turdus merula).
Gjerdesmett (Troglodytes troglodytes) og rødstruper (Erithacus rubecula) som signaliserte at her var deres bo. Gjerdesmettene har revir både sommer og vinter.

En rugde (Scolopax rusticola) satt midt i bilveien ned til Kulia. Jeg stoppet bilen og rullet ned vinduet, men da sa den takk for seg og forsvant inn i skogen. Det er en artig fugl; ganske stor, med det lange nebbet og øynene midt på sidene av hodet, slik at de nesten kan se i 360 grader eller helt rundt. De oppdager derfor rovdyr selv om de kommer bakfra. Og øynene sitter også langt oppe på hodet, slik at de kan se predatorer som kommer fra lufta. De er trekkfugler og reiser i oktober, november til Frankrike og Storbritannia. Dette kan ha vært en ungfugl som streifet rundt i skogen nå før vinteren setter inn.

Ellers er det ganske mildt i været; det har ikke vært minusgrader enda. Ikke om nettene heller. Derimot har det regnet mye. Er dette en ny effekt av drivhuseffekten: regntid og ikke vinter? Slik det var i fjor. Vi får se og følge med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar