onsdag 22. januar 2020

Tur til Lista


Norsk Zoologisk Forening Sørlandsavdelingen har en helgetur til Lista hvert år på høsten. Der går vi turer, ser på fugl, spiser god mat og koser oss. Vi leier et hus på Gjøllestø der det er kjøkken, stue, bad/vaskerom og 4 soverom. Totalt kan det vel overnatte 10 - 12 personer her samtidig.

På disse turene må vi iallefall ta en tur bort på Listastrendene, vi tar gjerne en tur opp til Slevdalsvann og ellers er vi litt rundt forbi i området. "Sjef" og kjentmann på turen er alltid Tor Kviljo.





I fjor (2019) ble turen lagt til 6 - 8 september.
Vi kom som vi pleier ned på fredag ettermiddag. Da pleier vi å kose oss med ferske reker, noe godt å drikke og kanskje en film på kvelden. Lørdag dro vi til Varnes Fort som ligger på Vestlista, i innløpet til Fedafjorden. Her følger en lenke om Varnes Fort:

https://listerfriluft.no/friluftsaktiviteter/kulturhistoriske-opplevelser/spor-fra-krigen/varnes-fort-del-av-festung-norwegen/

Her følger noen bilder jeg tok i den bratte skråningen ned mot sjøen:



 Jeg elsker slike mosegrodde bakker med bregner og  småvokste lauvtrær og grantrær! Hadde en kommet dit på kvelden kunne en lett ha forestilt seg troll eller nisser og dverger titte frem bak trær og fremspring!
 Også på trestammene vokser det godt med moser og lav.


 Her står vind og regn rett på når det er uvær! Dette gjør det ekstra fint for moser og lav!






 Utsikt ut over sjøen der vi hadde en rast på vei tilbake til bilene. 
Vi ser ut over mot Hidra i bakgrunnen. Fedafjorden går inn mot høyre.


                                               *******************************


Søndagen dro vi ut til sandstrendene. Her er det ofte vadefugler slik som myrsniper, sandloer og rødstilker og ikke sjelden mindre rovfugler som spurvehauker og tårnfalker. Både vadefugler og rovfugler raster her og bygger opp sine fettlagre før de flyr videre over havet mot sør. I år var det relativt lite vadefugler i dette området.



Vi gikk fra Kviljo til Østhasselstrand. For at vi skulle slippe å gå frem og tilbake samme vei, satte vi fra oss et par biler ved Østhasselstrand og kjørte videre til Kviljo i de andre bilene. 

Her kommer noen bilder fra dette området:





 På vei ut til stranda.





Noen vadere flyr forbi.




En rast i bakken. Fram med mat og kaffe!



Vi stopper. En av oss har observert en tårnfalk rundt trærne lenger borte. Opp med kikkertene! Vi gir oss ikke før alle har sett den!


Forskjellig tang og tare er løsnet fra bunnen i uværet som var for noen dager siden og har havnet her på stranda.




Her kommer noen strandplanter:






















Og til slutt noen bilder fra rundt huset vi leier på Jøllestø:







Her kommer regnværet!







Deilig med hav, strand og bølger!






















2 kommentarer: